Nämä ovat osaltani viidennet kuntavaalit ja yhteensä yhdeksännet vaalit, joissa olen itse ehdokkaana. Kuntalaisten ja kansalaisten kanssa keskustellessani olen pannut merkille, että yllättävän monet eivät tiedä, miten suomalainen vaalijärjestelmä toimii käytännössä. Niinpä ajattelin selventää sitä lyhyen oppimäärän mukaan seuraavassa.
Tärkein luku on puolueen tai valitsijayhdistyksen saama kokonaisäänimäärä. Olettakaamme, että ääniä tulee yhteensä 10.000.
Puolueen sisällä ehdokas AA on saanut eniten ääniä. Tämä äänimäärä voi olla esimerkiksi 700. Hänen suhteellinen äänimääränsä eli uutispalvelujen käyttämä termi vertailulukunsa on tällöin 10.000.
Toiseksi eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertailuluku on 10.000 : 2 = 5.000.
Kolmanneksi eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertailuluku on 10.000 : 3 = 3.333.
Neljänneksi eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertailuluku on 10.000 : 4 = 2.500.
Viidenneksi eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertailuluku on 10.000 : 5 = 2.000 jne.
Tällä tavalla lasketaan kunkin puolueen tai valitsijayhdistyksen kohdalla ja saadaan kullekin ehdokkaalle vertailuluku, joka siis useimpien kohdalla on aivan eri kuin heidän saamansa absoluuttinen äänimäärä.
Kun näin laskien jokaisella ehdokkaalla on vertailuluku, nämä vertailuluvut järjestetään suuruusjärjestykseen siten, että suurin luku on ensimmäisenä, toiseksi suurin toisena jne. Kuopiossa 59 suurinta vertailulukua saaneet ehdokkaat valitaan kaupunginvaltuuston jäseniksi. Puolueiden sisällä varavaltuutetun paikan saavat ne ehdokkaat, jotka valtuustoon valittujen ehdokkaiden jälkeen ovat saaneet seuraavaksi eniten absoluuttisen määrän ääniä.
Edellä selostettu tarkoittaa käytännössä, että pienestä puolueesta voi tulla valituksi valtuustoon pienemmällä absoluuttisella äänimäärällä kuin isommasta puolueesta. Tämä sillä edellytyksellä, että puolueen saama kokonaisäänimäärä ylittää alimman vertailuluvun, joka oikeuttaa valtuustopaikkaan.
Nämä faktat on kuntalaisen syytä tiedostaa, kun hän menee äänestämään. Eli pienille puolueille annettu ääni ei mene hukkaan.
Kristillisdemokraattien tavoitteena kuntavaaleissa 2021 on saada valtuustoon vähintään neljä (4) edustajaa, unelmana viisi (5). Viisi valtuutettua toisi meille automaattisesti yhden jäsenen kaupunginhallitukseen.
Toivon, että Sinä, joka luet tämän tekstin, äänestät meitä Kristillisdemokraatteja. Sinun äänesi tuo meidät lähemmäksi unelmaamme!