Kuopion alueellinen ns. koronanyrkki, puheenjohtajanaan KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman, suosittaa, että 20 henkilön kokoontumisrajoitusta pidennetään tällä hetkellä voimassa olevasta takarajasta 22.2. eteenpäin.
THL on juuri pitänyt tiedotustilaisuutensa, jossa kerrottiin, että laitos näkee uuden virusmuunnoksen voivan olla aiheuttamassa 50 % tautitapauksista jo toukokuussa.
Huolta herättävää on se tieto, että AstraZenecan rokote, joka on kaavailtu olevan Suomen päärokote, näyttää olevan huonosti tehoava Etelä-Afrikan koronamuunnosta vastaan. Toinen rajoite tämän rokotteen suhteen on rokotettavan ikä. Toistaiseksi Suomessa ikäraja on asetettu 70 vuoteen, mutta Ruotsi, Ranska ja Saksa ovat asettaneet ikärajan 65 vuoteen.
Kuntavaalit lähestyvät. Huolta herättää nyt erityisesti se, miten toimitaan vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien suhteen. THL ei ole erikseen ottanut kantaa näiden henkilöiden rokottamisesta ohi suunnitelman. Kuopion kaupunki noudattaa THL:n suunnitelmaa.
Miten toimitaan niiden kuntalaisten suhteen, jotka saavat äänestää kotonaan ja jotka siihen mennessä eivät ole rokotetta saaneet? Entä äänestäjien luokse menevät vaalitoimikuntien jäsenet, jotka ovat vielä rokotetta vailla? Entä jos äänestäjä tai vaalitoimikunnan jäsen kieltäytyy rokotteen ottamisesta, miten silloin toimitaan?
Avoimia kysymyksiä on vielä useita ja aika on käymässä vähiin vastausten saamiseksi. Vielä on mahdollista, että kuntavaalit joudutaan siirtämään syksyyn 2021.