Nokian nousu maailman johtavaksi yritykseksi alallaan on huikea menestystarina. Mutta menestyksen mukana seuraa myös vastuuta. Vastuuta huolehtia työntekijöistään ja vielä laajemmin vaikuttaa myönteisellä tavalla koko siihen ympäristöön, missä yrityksellä on toimintaa. Olkoon missä päin maailmaa tahansa.
Nokian johdon päätös sulkea Saksan tehtaansa Bochumissa kuluvan vuoden puoliväliin mennessä jättää 2300 ihmistä työttömiksi ja kirvoitti liittokansleri Angela Merkeliä soittamaan toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuolle. Jos Saksan liittokansleri soittaa yksityisen yrityksen johtajalle, lienee tärkeästä asiasta kysymys.
Koko Suomi on liikkeellä Stora Enson irtisanomisten vuoksi. Nokian Bochumin tehtaan alasajo on yli kaksi kertaa suurempi vahinko. Tehtaan siirto Romaniaan on suuri riski. Ei hyviä, motivoituneita ja osaavia työntekijöitä noin vain oteta.
Ahneus ei ole mikään hyve. Päinvastoin. Teologi ja kirjailija Jaakko Heinimäen mukaan ahneus on seitsemästä kuolemansynnistä numero yksi. Eikö 40 %:n markkinaosuus riitä Nokialle? Onko psykologisesti viisasta toimia siten, että joutuu silmätikuksi maailmalla? Kyllähän Kallasvuo pyysi anteeksi samalla kun hän esitteli Nokian tuoreet, huimat tunnusluvut. Niiden valossa on vain vaikea uskoa, ettei muita ratkaisuja ollut tarjolla.
Parhaassa tapauksessa Nokia saa Romaniassa rekrytoitua yhtä osaavan, motivoituneen ja sitoutuneen henkilöstön kuin Saksassa, ehkä kaksi kolmasosaa pienemmillä palkkakustannuksilla. Mutta entä jos kaikki ei menekään käsikirjoituksen mukaan? Entä jos EU:n suuret jäsenmaat ryhtyvät boikotoimaan Nokian tuotteita tai muulla tavalla toimimaan yhtiötä vastaan?
Tästä saatiin jo esimakua Saksan karnevaalikulkueissa eilen maanantaina. Dusseldorfissa jättimäinen kännykkä oli kulkueessa muuntunut puukonvarreksi ja puukon terä lävisti kolme ihmishahmoa takaapäin. ”Nokia connecting people” luki suuressa plakaatissa vertavuotavien hahmojen jaloissa.
Suomen mainetta maailmalla voi varjella se seikka, että edelleen on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä, että Nokia tulee Suomesta. Euroopassa tosin yhä pienenevä joukko.