Lääketehdas AstraZenecan koronavirusta vastaan kehittämään rokotteeseen kohdistui suuria odotuksia koko Euroopassa ja myös muualla maailmalla. Onhan rokote halvempi ja helpommin säilytettävä kuin Pfizer – Biontech in vastaava. Siksi on valtava takaisku, että AZn rokote on epäilty aiheuttavan aivolaskimotukoksia 4-10 päivää rokotteen saamisen jälkeen. Näitä potilaita on Suomessa nyt ilmoitettu kaksi ja AZn rokotteen on saanut tähän mennessä noin 140 000 suomalaista.
Euroopan lääkevirasto EMA lausui kuluvan viikon torstaina, että AZn koronarokote on turvallinen ja tehokas. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun. EMA:n selvityksessä raportoiduista tapauksista lähes kaikki potilaat olivat alle 55-vuotiaita naisia. EMA:n lausunnosta huolimatta Ruotsi, Norja ja Tanska eivät toistaiseksi rokota kansalaisiaan AZn rokotteella. Ilmenneiden tapausten vuoksi Suomi keskeytti eilen perjantaina 19.3. AZn rokotteen antamisen ja käyttö jatkuu näillä näkymin aikaisintaan 29.3. eli reilun viikon päästä.
Viikolla 12 on siis käytössä vain Pfizer – Biontech -rokote. Sen saamisessa on kuitenkin ollut viivytyksiä ja tehdas ei ole toimittanut niitä määriä, mitä oli luvannut. Näiden rokotteiden lisäksi markkinoilla on jo amerikkalaisen Modernan ja samoin amerikkalaisen Johnson & Johnsonin kehittämät rokotteet. Aika näyttää mikä tulee olemaan näiden kahden rokotteen käyttö Suomessa.
Suomi on luopunut omasta rokotetuotannosta jo kauan sitten. Korona-pandemia on osoittanut, että huoltovarmuuden näkökulmasta tarvetta tähän on. Nenään annosteltavaa koronarokotetta eli FINCoVac -rokoteaihiota kaupallistamaan on perustettu yritys nimeltä Rokote Laboratories Finland Oy, jossa ovat mukana rokotteen kehitystyötä tekevät professorit Seppo Ylä-Herttuala, Kalle Saksela ja Kari Alatalo. 8.3.21 uutisoitiin, että yhtiön osakkaiksi tulivat myös Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot. Isoja rahoja tähän hankkeeseen ei liene nopealla aikataululla tulossa, kun tiedämme yliopistojemme varojen niukkuuden.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä on hiljattain lausunut, että professoreiden yritys ei ole vielä hakenut valtiolta eli Business Finlandilta innovaatiorahoitusta. Lintilän mukaan tärkeintä on, että yritys saa ensin omarahoitusosuutensa kuntoon. Lintilän tietojen mukaan yrityksellä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole omaa pääomaa juuri lainkaan. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että oman pääoman puute estää rokotteen tehokkaan ja nopean kehittämisen.
Mistä sitä pääomaa olisi vuoden sisällä voinut saada miljoonia? Suomessa on kyllä rahaa, mutta tällaiseen hankkeeseen sitä ei noin vain saa kerättyä. Siksi katson, että valtion tulisi olla tässä aloitteellinen ja toimia nopealla aikataululla piiloutumatta byrokratian taakse.
EU:n elvytysrahaston nettomeno on Suomelle 4,5 miljardia eli 4500 miljoonaa euroa. Tämä on se summa, millä Suomi on valmis tukemaan huonosti taloutensa hoitaneita EU-maita. Mutta omaa rokotetuotantoa hallitus ei ole valmis aloitteellisesti tukemaan esimerkiksi 0,5 %:lla tästä summasta eli 22,5 miljoonalla eurolla.
Esitän vakavasti otettavan pyynnön, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin tämän hankkeen eteenpäin saattamiseksi nopeutetussa aikataulussa. Monessa maassa tätä olisi jo lähdetty tekemään, jos osaamista olisi ollut.